La tecnologia i la innovació al servei de les persones, objectiu de la ciutat de València

0
514

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha presidit este matí en Las Naves la presentació del Projecte Persones, una campanya de comunicació que escenifica el treball dut a terme des d’este centre d’innovació que té com a objectiu millorar el dia a dia de les persones a través de projectes de marcat contingut social amb vessant innovadora. L’ajuntament València vol convertir el seu centre d’innovació Las Naves en un referent a Europa.

Esta ha sigut la targeta de presentació del Projecte Persones de Las Naves, centre d’innovació de l’Ajuntament de València, que s’ha presentat hui. «Las Naves és un projecte de la ciutat, un projecte que funciona fa molts anys. En primer lloc és innovació, però és molt més que tecnologia, és una tecnologia aplicada a les persones. Vull ressaltar esta idea, perquè en definitiva ací volem innovar per a millorar a la ciutadania, als homes i dones que vivim en aquesta ciutat», ha afirmat l’alcalde de València, Joan Ribó

Joan Ribó, ha explicat que “en tota Europa s’està fent la mateixa anàlisi sobre la innovació social i urbana: és absolutament necessària i és absolutament invisible. A València hem captat el missatge i estem treballant per a donar-li un impuls en el nostre centre d’innovació, Las Naves, i volem convertir-lo en un centre de referència a Europa. Definirem uns objectius, ens plantejarem què volem fer en innovació i treballarem en eixa direcció, però a València no treballem per lliure, estem connectats amb tots els projectes de la UE».

L’alcalde ha afegit que «València és una ciutat que vol treballar la innovació perquè sap que és per al futur de la gent, per a les professions, per a millorar la qualitat de vida, per a la lluita contra el canvi climàtic», i ha remarcat que “hem d’eixir al carrer, hem d’explicar a la ciutadania perquè és important la innovació. Una innovació que usa la tecnologia com un mig, i no com una finalitat. Una innovació sostenible, inclusiva i estratègica”.

Des d’Europa s’ha posat l’accent en el poc impacte que tenien les polítiques d’innovació sobre els veïns i veïnes de les ciutats, i per eixe motiu a partir de 2020 València treballarà amb objectius més definits. Uns objectius marcats per les Missions 2030 de València que es presentaran el mes de maig i que el centre d’innovació Las Naves, junt al servici d’Innovació de l’Ajuntament de València, pretén liderar.

MISSIONS

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, ha recordat que té molt a veure amb la missió d’arribar a la Lluna dels Estats Units en 1969: “El govern americà va decidir en aquell moment posar en marxa la ‘Missió’ d’enviar l’home a la lluna. Totes les indústries del país van començar a treballar conjuntament amb aqueix objectiu: la indústria de la metal·lúrgia en el material del qual seria construïda la nau espacial; la ndústria del tèxtil a la roba que portarien els astronautes; la de l’alimentació en com alimentar-los durant el viatge i de l’energia en com fer funcionar el coet. De fet la NASA té més de 6.000 patents en invents gràcies a les posteriors missions lunars. Eixa missió està inspirant a Europa les polítiques d’innovació que vindran en el futur”.

Ha afirmat que Les missions seran els objectius de la innovació, com per exemple reduir l’obesitat infantil, lluitar contra la soledat no desitjada de les persones majors, la reducció del 50% de l’ús de plàstic, del CO₂ o del malbaratament de l’aigua de manera radical. «Hem de continuar treballant per a aconseguir que la innovació tinga un impacte més directe sobre la ciutadania. I per això hem d’unificar les forces i els criteris cap a missions comunes, de la mà, amb energia, imaginació i determinació”.

En opinió del regidor Galiana «Europa ens està assenyalant que la innovació està molt lluny de les persones i nosaltres hem d’acostar-la. És una innovació social, urbana, on el focus no està tant en la tecnologia, sinó en què la tecnologia és un mitjà per a millorar la vida de les persones. A València tenim per exemple el programa Activate, que està monitorant a 500 persones majors per a veure què està ocorrent a les seues cases, si tenen algun problema, estar connectats amb els seus familiars i cuidadors».

La directora de Las Naves,Marta Chillarón, ha aprofitat per a explicar la importància del treball com a centre d’innovació: “Tenim projectes europeus amb un pressupost de 3,1 milions d’euros, projectes locals, una acceleradora pública de projectes d’innovació social… Però sobretot, i més important, el que fem impacta directa i indirectament en les persones. En les seues vides. Per això llancem el Projecte Persones que resumeix l’essència de Las Naves. Perquè som persones innovant per a persones”. Al llarg de 2020 Les Naus obrirà les seues portes a diferents públics i es convertirà en un “espai vibrant on tota la gent puga veure el que fem i que puga participar dels nostres espais maker de fotografia, serigrafia, fabricació o del nostre laboratori d’investigació sonora».