El Consorci de Bombers atén més de 60 serveis pels efectes a la província de la borrasca Glòria

0
536

El dispositiu per nevades del Consorci Provincial de Bombers de Castelló s’ha mantingut hui actiu durant tota la jornada per a fer front a l’efecte de la borrasca Glòria. Per això, des de primeres hores del matí del dilluns, el CPBC ha coordinat la neteja de la totalitat de vials assignats al Consorci a l’interior de Castelló, que es troba en el nivell roig de l’avís per nevades del Aemet i en Emergència 0 decretada per la Generalitat Valenciana.

Les tasques de neteja han sigut intenses durant tot el dia, acumulant-se fins a les 19.00 hores més de 60 serveis per a fer front a l’efecte de la borrasca. A més, està previst que la meteorologia continue sent adversa durant les pròximes hores, ja que l’avís roig per nevades del Aemet es manté fins a la matinada del dimarts. Les màquines quitanieve i els vehicles saler han estat treballant ininterrompudament de nord a sud de la província a les comarques d’interior.

El fet que la neu no haja deixat de caure en tota la jornada ha fet que les carreteres, una vegada netes, hagen hagut de ser repassades diverses vegades per a quedar buidades. En les proximitats de Ballestar, els efectius del Consorci han hagut de socórrer a un conductor, sense més conseqüències. Durant la jornada i fins a meitat tard sí s’ha ajudat diferents ambulàncies a poder realitzar els seus trasllats i serveis sanitaris en vials afectats per la neu, en les zones de Sorita, Morella i Benassal.

Per a fer front a aquest episodi de nevades, el Consorci compta, entre altres recursos, amb 18 màquines quitaneu, 8 vehicles saler i 250 tones de sal. També moto de neu de rescat i vehicle ATV assignats a la Unitat de Rescat de Muntanya en cas que aquesta haguera d’intervindre.

No han sigut les úniques incidències de la jornada, ja que el temporal costaner, de pluges i vent també ha deixat notar els seus efectes a la província. En aquest sentit, i davant les circumstàncies dels municipis costaners, els efectius del Consorci han revisat determinats punts de Benicarló, Cabanes i Peníscola, encara que finalment no han hagut de realitzar acovardisques.

Vent
El vent ha sigut l’altre gran protagonista, amb avisos per risc de caiguda d’arbres a Moncofa, Alcudia de Veo, Orpesa i Llucena, i amb perill de caiguda de tendals i uralites a Borriana, Segorbe i Almassora. A més, s’ha hagut d’actuar l’Almenara pel risc de caiguda d’una planxa metàl·lica.

Per a fer front amb caràcter general de la borrasca Glòria, el Consorci Provincial de Bombers de Castelló compta amb un equip humà de 200 efectius diaris entre Parcs de Bombers, Unitats de Comandament i Coordinació, operadors del centre de coordinació, Parcs de Bombers Voluntaris, Unitat de Maquinària i Logística, Protecció Civil de Diputació, i 15 unitats de Bombers Forestals de Generalitat assignades del Consorci.

José Martí s’interessa pels efectes del temporal
Recordar d’altra banda que el president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha telefonat a l’alcaldessa d’Almenara, Estíbaliz Pérez, i a l’alcalde de Moncofa, Wenceslao Alós, per a interessar-se per les conseqüències que ha tingut el temporal en aquests municipis. Tots dos han coincidit en destacar que ha sigut l’onatge més fort dels últims anys. Els dos han agraït la preocupació del president, que estarà pendent també dels efectes en altres punts del litoral marítim.

Consells
D’altra banda, es vol insistir que s’extreme la precaució a l’hora d’utilitzar els diferents sistemes de calefacció per a evitar possibles incendis en els habitatges, que s’evite programar activitats en la muntanya, si és possible evitar circular per carreteres afectades per nevades, anar proveïts de cadenes o pneumàtics d’hivern, portar el depòsit ple de combustible, telèfon mòbil, roba d’abric i impermeable i una quantitat bàsica de beguda i menjar.

Des del Centre Provincial de Coordinació del CPBC es gestiona, en coordinació amb l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències i la resta d’administracions implicades, tot el dispositiu d’actuació del Consorci Provincial de Bombers de Castelló. També s’insta en aquest sentit a informar-se de les actualitzacions meteorològiques i activació de preemergències o emergències a través de Aemet i GVA112 i, en situacions d’emergència, telefonar al 112.