Joan Ribó celebra la paralització de part de les obres que afectaven a les platges del Sud

0
620

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha celebrat hui la decisió de l’Autoritat Portuària, que segons li ha comunicat personalment el seu president, Aurelio Martínez, renunciarà a part del disseny original de la nova terminal, en concret a la construcció del dic d’abric i al dragatge del canal d’accés del projecte, «dos accions que impactaven greument i afectaven negativament a les platges del Sud de la ciutat», segons els informes tècnics. Un posició defensada per l’alcalde “de vegades contra viento y marea”, però que finalment ha sigut entesa i acceptada. Amb este anunci, que es farà oficial demà al Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària, Joan Ribó s’ha mostrat satisfet «de la seua tasca en defensa de la sostenibilitat», i ha fet una crida per fer, en la mateixa línia, «una aposta comú per connectar el Port amb la ciutat mitjançant una connexió ferroviària, que a més donaria suport al Corredor Mediterrani».

«La defensa de la sostenibilitat i del futur de la ciutat ha sigut irrenunciable i ha de continuar sent-ho. Per això, ara hem de donar un altre pas: impulsar les connexions ferroviàries del port. És una aposta que hem de fer entre tots i totes perquè el tren és una peça clau com a element de connexió de les instal·lacions portuàries, fonamental per articular el node valencià del Corredor Mediterrani», ha assegurat Joan Ribó, qui ha pres com a referent d’accessibilitat ferroviària el port d’Hamburg, on més de la meitat dels seus contenidors són transportats per tren.

«Substituir el transport per carretera pels accessos ferroviaris és clau per a qualsevol ciutat, i també per a València. Només apostant pel tren podran arribar inversions i finançament europeu», ha continuat l’alcalde. «La connexió ferroviària, a més, és la solució de consens de les entitats ciutadanes, empresarials i les institucions públiques. Per això espere que el Ministeri de Transport entenga, clarament, que apostar pel tren és apostar pel futur de la ciutat. Tant pel que fa als accessos al port, com en tot allò que té pendent València: el canal d’accés a la ciutat, el túnel passant i la prolongació del de Serradora. Només així deixarem de ser una ciutat de segona divisió pel que fa a la connexió ferroviària i, en definitiva, no perdrem el tren», ha conclòs Joan Ribó.

Per últim i davant les preguntes dels periodistes, l’alcalde ha demanat conèixer en profunditat els canvis plantejats per tal de saber si jurídicament, les obres ja tramitades pel Port necessiten d’una nova Declaració d’Impacte Ambiental: «és evident que la decisió presa per l‘Autoritat Portuària és un pas important pel que fa a la disminució dels impactes sobre el territori que exigien una DIA, però cal estudiar-ho amb rigor».