La Diputació potenciarà la perspectiva de gènere com a eix transversal de la institució provincial

0
586

La Diputació Provincial aprovarà en el ple ordinari del dimarts 18 de febrer una Declaració Institucional per a posar en valor el 8 de Març com a Dia Internacional de les Dones i deixar constància de la decidida aposta de l’actual corporació per convertir la perspectiva de gènere en un eix transversal de les actuacions de la Diputació que presideix José Martí. El text, impulsat per la vicepresidenta de la institució i responsable de Benestar Social, Patricia Puerta, ha rebut l’aval de Compromís, Partit Popular i Ciutadans, per la qual cosa serà aprovat per unanimitat la setmana que ve.

La proposta recull una sèrie d’acords que deixen patent “el clar compromís de la Diputació per “fer de la igualtat d’oportunitats un dels nostres grans reptes aquesta legislatura, perquè considerem que les administracions públiques han de mostrar el seu clar compromís i aposta real per aconseguir una societat justa i igualitària”, assenyala el president de la Diputació, José Martí.

Patricia Puerta, responsable de Igualtat, ha subratllat que “un clar exemple del tarannà de consens de l’actual equip de govern és la declaració institucional que aprovarem en el ple de la setmana pròxima sobre el 8 de Març, una iniciativa que vindrà acompanyada de diferents actuacions desenvolupades per la recentment creada àrea d’Igualtat amb l’objectiu de posar en valor i visibilitzar el paper de la dona en la nostra societat”.

Per la seua part, Ignasi Garcia, portaveu de Compromís, considera que “enguany cal posar de rellevància que el sistema gratuït de cures, ho és perquè les dones l’estan sostenint i cal ja un reconeixement econòmic en eixe camp”. Així, assenyala que “més dels drets laborals, cal que reconeguem, especilament els homes, que les feines no remunerades d’atenció familiar recauen gratuïtament en la població femenina, cosa que afecta directament a qüestions com la cotització a la seguretat social i que fa augmentar la dependència econòmica de les dones a llarg termini”.

Huit són els acords que implica l’aprovació d’aquesta Declaració Institucional:

1. Adherir-se a la pròxima declaració institucional que aprove la Federació Espanyola de Municipis i Províncies en el context del 8 de març de 2020.

2. Tindre la perspectiva de gènere com un eix transversal de les actuacions de la Diputació i les polítiques fetes des del govern municipal.

3. Seguir amb el desenvolupament i redacció de l’I Pla d’Igualtat de la Diputació de Castelló, en el qual es recolliran les diferents mesures a adoptar per a eliminar qualsevol tipus de discriminació per raó de gènere i per a facilitar la vida laboral, personal i familiar, establint els instruments necessaris per al seu assoliment.

4. Treballar per la prevenció de qualsevol mena de violència cap a les dones només pel fet de ser-ho, incloent l’assetjament sexual i per raó de sexe en qualsevol espai, incidint especialment en l’àmbit laboral.

5. Incorporar la perspectiva de gènere en els instruments de planificació de les polítiques públiques i en els pressupostos.

6. Promoure la inclusió de clàusules socials que garantisquen el respecte als convenis col·lectius i els processos productius per a evitar l’explotació del treball de les dones a escala global.

7. Facilitar la realització d’activitats que a l’entorn del 8 de març es convoquen.

8. Comunicar l’acord de la Diputació provincial de Castelló a la Junta de Govern de la Federació Espanyola de Municipis i províncies.

Desigualtats

El 8 de Març, com queda recollit en el text de la Declaració Institucional, serveix d’homenatge i reconeixement als moviments de les dones en favor dels seus drets, però també és “la reivindicació que fa evident que continuen existint desigualtats que van molt més lluny del que porta aquesta data simbòlica, ja que combatre la injustícia ha d’abastar tots els dies de l’any sense excepció”.

Enguany la data del 8 de març cau en diumenge i les convocatòries de vaga no són el primer punt de l’agenda, però no per això ha de deixar de visibilitzar-se que segueixen presents les injustícies derivades de la històrica divisió sexual del treball que va molt més lluny de l’ocupació assalariada. La vaga enguany manifestarà més clarament la desigualtat creada en la doble jornada laboral i domèstica que recau sobre les dones, que encara en 2020 sostenen el sistema gratuït de cures.

Per a la Diputació Provincial, és necessari “continuar apostant de manera decidida per polítiques de conciliació de la vida laboral, personal i familiar que garantisquen els drets de les dones a gaudir de temps lliure i permeten la participació en igualtat de condicions que els homes en tots els àmbits”.

El reconeixement de les lluites de les dones per la igualtat efectiva, fins i tot comptant amb l’enorme empenyiment social d’aquests tres últims anys, que ha demostrat una força transversal enorme i ha vist incorporar-se a diferents generacions de dones i la complicitat de cada vegada més homes, “està sent l’objecte d’atacs continus en discursos extremistes que s’obstinen a desmuntar els assoliments i, no sols a negar l’estructural violència de gènere, sinó a menysprear el dolor d’una societat que continua sumant dones assassinades i les seues filles i fills i que sabem reconéixer com només la punta de l’iceberg, l’extrem brutal de múltiples i indesitjables violències per raó de sexe”, destaca la Declaració Institucional.

Defensar els drets de les dones

Per tot això, es considera que “una societat democràtica no pot permetre’s ni un sol pas arrere en els assoliments que tant han costat. Per això fa falta que hi haja institucions que defensen els drets de les dones, que hi haja pressuposats destinats a erradicar la desigualtat i governs en els quals, efectivament, se senten representades”. És per això que una administració com la Diputació “té un gran pes i un paper important com a entitat prestadora de serveis públics mostrant una aposta decidida per la igualtat en totes les seues polítiques”.