Castelló impulsa mesures de millora de qualitat de l’aire i seguretat en el polígon del Serrallo

0
502

L’Ajuntament de Castelló ha celebrat aquest divendres una trobada entre el tinent d’alcalde del Grau, Rafa Simó; el regidor de Seguretat Pública i Emergències, Omar Braina; i el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, amb el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel; i el director general d’Educació i Qualitat Ambiental, Joan Piquer, al costat de tècnics de totes dues administracions, amb l’objectiu d’abordar actuacions a realitzar en el polígon del Serrallo en matèria de seguretat i qualitat ambiental. En aquesta trobada s’ha acordat la realització de simulacres en el polígon després de la recent aprovació del Pla d’Emergències Exterior (PEE) del Serrallo i s’ha plantejat la necessitat d’un conveni i sol·licitar la col·laboració del Consell per a promoure la implantació d’una xarxa de sensors, entre altres mesures.

Així, el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, ha proposat al director general de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer, la signatura d’un conveni perquè col·labore en el finançament del pla municipal de qualitat de l’aire, una actuació que, entre altres mesures, contempla la instal·lació d’una xarxa de sensors complementària a l’actual sistema autonòmic que amplie la informació sobre les emissions del polígon del Serrallo.

Navarro ha informat la Conselleria que l’Ajuntament ha començat els tràmits per a desenvolupar un pla municipal de qualitat de l’aire abordant un estudi preliminar de modelització sobre la zona del Serrallo. “Ens hem compromés amb la Generalitat a traslladar-los una proposta de conveni”, ha indicat.

L’informe preliminar, elaborat per la Universitat Politènica de Catalunya, realitza una modelització de l’impacte de les emissions i proposa la posada en marxa d’una xarxa de sensors de mesurament en deu punts de la ciutat que recullen mostres dels episodis de més impacte i caracteritzen els components presents en l’aire. Navarro també ha subratllat la seua intenció d’incorporar a l’Ajuntament en el conveni que en breu signarà la Conselleria amb el Port de Castelló.

El director general de Qualitat Ambiental, Joan Piquer, ha anunciat per la seua part una sèrie de novetats per a reforçar el control de la qualitat ambiental i acabar amb les olors episòdiques al Grau. Segons ha explicat, s’instal·larà un mesurador fix a l’entorn del col·legi la Marina del Grau. A més, ha apuntat que la fundació pública del CEAM promourà analítiques químiques addicionals que serviran per a determinar i eliminar els problemes d’olors al Grau. També, que es promouran amb fons de la UE la realització d’anàlisi en les emissions de les ximeneres del Serrallo. Finalment, ha recordat que està en marxa un protocol d’actuació davant avisos, que integra a les Administracions, Port i empreses, que realitza una traçabilitat de les olors.

En matèria de seguretat, el regidor de Seguretat Pública i Emergències, Omar Braina, ha destacat que l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) ha atés la petició del consistori de realitzar simulacres en el Serrallo després de la recent aprovació el 30 de gener de 2020 de l’actualització del Pla d’Emergència Exterior (PEE) del polígon El Serrallo. “La nostra principal reivindicació era l’organització de simulacres per a comprovar l’efectivitat del pla, posar a prova la participació i coordinació de tots els organismes i per a donar a conéixer a la ciutadania els protocols d’actuació”, ha indicat Braina.

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha confirmat que al llarg d’enguany es realitzaran simulacres en el polígon del Serrallo, que seran definits en els pròxims mesos. Ángel ha explicat que enguany s’implantarà el nou PEE del polígon i que, per a això, es duran a terme una sèrie de reunions amb totes les institucions i organismes implicats.

La fase d’implantació del pla comptarà a més amb una fase de difusió i actualització d’una campanya d’informació a la població.