Castelló impulsa el transport públic a demanda en zones de muntanya i barris perifèrics

0
624

L’Ajuntament de Castelló ha presentat el projecte de servei de transport públic a demanda a la nova convocatòria del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Aquesta actuació preveu l’activació de les dues primeres línies d’autobusos a demanda per a connectar el centre de la ciutat amb els barris perifèrics i les urbanitzacions de muntanya. En concret, les línies uniran l’àrea urbana de Castelló amb les urbanitzacions de Penyeta Roja, Tossal Gros i Racó de la Torreta, a més de grups perifèrics del sud com Roquetes, Santa Teresa, Sant Andrés, Sant Bernardo, la Unió i Perpetu Socors. Per a això, les dues línies comptaran amb quatre autobusos amb combustible ecològic. La iniciativa està pressupostada en 736.890 euros dels quals la meitat, un total de 368.445 euros, es finançarà mitjançant fons europeus si s’obté la subvenció recentment sol·licitada.

“Hem sol·licitat fons europeus per a poder impulsar el primer projecte d’autobusos a demanda a la ciutat, que cobriria el servei de transport a urbanitzacions de muntanya i barris perifèrics”, ha explicat l’alcaldessa, Amparo Marco. “És una iniciativa que ens permetrà activar una mobilitat més sostenible entre el centre de la ciutat i urbanitzacions com Penyeta Roja, Tossal Gros i Racó de la Torreta; o grups perifèrics del sud, amb autobusos de gas natural”, ha detallat Marco, destacant que “amb aquest projecte que torna a mirar a Europa per al seu finançament, volem continuar transformant Castelló”.

Una de les principals novetats del projecte és la modificació del recorregut de la línia 7 (Muntanya-Grups) per a optimitzar el seu servei. Per a tal fi, l’actuació escurçarà el trajecte sense reduir la freqüència de les expedicions. Un recorregut més curt possibilitarà oferir un servei més freqüent i menys contaminant. El nou sistema a demanda disminuirà en 25,44 kg la petjada de carboni anual i el consum d’energia en 48,83 kWh a l’any. En l’econòmic, la despesa energètica actual baixarà un 11,44%.

El projecte de mobilitat urbana a demanda segueix les lògiques del Demand Responsive Transport (DRT), un sistema especialment concebut per a àrees en les quals un servei d’alta capacitat no és eficient. El servei s’adaptarà a l’usuari, en aquest cas mitjançant una aplicació per a mòbils i un número de telèfon habilitat per a fer-li arribar les seues necessitats de transport. En funció de la quantitat d’usuaris, els vehicles variaran la seua ruta i les seues parades. Aquestes característiques encaixen amb les particularitats de les zones citades anteriorment i per això resulten més eficaces en l’econòmic i l’ambiental que un servei regular de viatgers.

Per a utilitzar el transport públic a demanda, els interessats hauran de descarregar l’aplicació per a donar-se d’alta i podran registrar-se mitjançant la mateixa o a través de la pàgina web corresponent. Després tindran la possibilitat de sol·licitar un viatge a través de l’app, la web o amb una trucada telefònica al centre de control. Serà llavors quan reben en el seu telèfon la informació sobre el temps aproximat que l’autobús tardarà a arribar a la parada. El conductor del vehicle disposarà d’una llista de peticions i acudirà a la primera parada sol·licitada, avisarà de la seua arribada mitjançant un missatge telefònic i marcarà la pujada del passatger. Si l’usuari no acudeix a la parada i passat un temps, el conductor anul·larà la sol·licitud i prosseguirà el seu rumb cap a la pròxima parada.