Compromís demana compareixences al Senat per aclarir els incidents de la central nuclear de Cofrents

0
504
Compareixences central nuclear Cofrents

Els representants de Compromís al Senat, Carles Mulet i Jordi Navarrete, han sol·licitat la compareixença del Secretari d’Estat d’Energia, Daniel Navia Simón i del president del Consell de Seguretat Nuclear, Fernando Martí, a la Comissió d’Energia, Turisme i Agenda Digital per abordar l’acumulació d’incidents radioactius a la central de Cofrents, la situació de la central Vandellòs II així com la detecció de contaminació radioactiva en camions al port de València.

La coalició s’ha entrevistat recentment amb Francisco Castejón, representant d’Ecologistes en Acció qui va transmetre als senadors la necessitat d’augmentar la seguretat en aquesta planta, que va començar les sey¡ues operacions el 1985 i pretén renovar el permís d’explotació properament.

“La dinàmica d’incidents que registra aquesta central, la seua vulnerabilitat, problemes de seguretat i risc de fuites en aquestes instal·lacions propietat d’Iberdrola s’han posat de manifest en els últims mesos amb la parada per a la recàrrega, que va detectar problemes de desigualtat de cabdals que no es va investigar. Posteriorment, amb la posada en funcionament, es va trencar una vàlvula els fragments van acabar a l’interior del vas de la central i les explicacions oficials en una nota del CSN han estat més be escasses davant d’uns episodis que podrien provocar problemes molt greus i que no han estat sancionats”, han assenyalat fonts de la coalició.

Si això va succeir a la fi de 2017, mesos més tard (5 de gener de 2018) els problemes han seguit en forma de fuites i amb una nova parada a 26 dies de posar en marxa la central i problemes amb els cargols dels accionadors i vibracions anòmales dels coixinets de la turbina.

Els senadors interpel·laran als responsables per la situació d’incidents i falta d’investigacions i sancions en Cofrents a més de la suposada saturació de la piscina de combustible de la central. Iberdrola vol reclamar al març la renovació del permís d’explotació per 10 anys més al CSN “quan el futur hauria de passar pel tancament d’aquesta planta envellida i deteriorada gestionada per una empresa amb baixa cultura de seguretat i l’aposta per fonts netes i menys perilloses”.