La Generalitat apel·larà al Constitucional si el Govern impedeix implantar la jornada de 35 hores per als seus funcionaris

0
386
Gabriela Bravo

La Generalitat Valenciana recorrerà al Tribunal Constitucional (TC) si el Govern espanyol “impedeix” aplicar als empleats públics valencians algunes de les millores laborals que el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública negocia per a la plantilla pública estatal.

Així l’hi ha traslladat la consellera de Justícia i Administració Pública, Gabriela Bravo, a la secretària d’Estat de Funció Pública, Elena Collado Martínez, durant la reunió que totes dues van mantindré el passat dimarts a la seu del Ministeri, informa la Generalitat en un comunicat.

Bravo ha assegurat que Hisenda “pretén que els pressupostos generals de l’Estat (PGE) impossibiliten que aquelles autonomies que no hagen complert amb la regla de despesa, deute i dèficit no puguen aplicar la jornada de 35 hores ni oferir places d’ocupació pública suficients per cobrir les jubilacions”.

Des de la Generalitat adverteixen que la Comunitat no podria aplicar al personal empleat públic algunes de les millores pactades per l’Executiu amb els sindicats, com la jornada de 35 hores setmanals, perquè “el Ministeri vol incloure en els pressupostos una clàusula que ho impediria al cas d’aquelles comunitats autònomes que, com la valenciana, incompleixen les regles de despesa, deute i dèficit que preveu la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera”.

Aquesta clàusula limitaria també la taxa de reposició de vacants de funcionaris a aplicar en l’administració de la Generalitat. Per això, la consellera ha assegurat que el Consell “portarà al Constitucional el projecte de llei de Pressupostos si, un cop més, el Govern castiga la Comunitat amb un efecte col·lateral de l’infrafinançament, perquè no pot complir amb l’objectiu del dèficit si no té els recursos necessaris per a això”.

INSTRUMENTALITZANT EL CONTROL DEL DÈFICIT

Gabriela Bravo ha transmès així a la secretària d’Estat el seu rebuig: “la pretensió governamental impedirà que la Comunitat Valenciana aplique dues de les tres millores pactades en l’acord assolit amb els sindicats”. Estes millores inclouen l’augment del salari dels treballadors públics fins a un màxim del 8,79% fins a l’any 2020 (increment que sí podrà aplicar la Generalitat per les seues plantilles), la jornada laboral de 35 hores setmanals i que la taxa de reposició torni a ser del cent per cent de les baixes per jubilació.

La consellera ha assegurat que la Generalitat no té un problema de despesa “sinó d’ingressos, a causa d’un sistema de finançament injust que escamoteja als valencians el que els correspon per població i activitat econòmica, tant en transferències corrents com en inversions”. “És lamentable que el Govern central estigue instrumentalitzant el control del dèficit en perjudici d’algunes autonomies”, ha afegit.

CONCILIACIÓ FAMILIAR

La pretensió governamental, segons la consellera, situa els funcionaris valencians en una situació de “manifesta desigualtat” pel fet de treballar a la Comunitat enfront de la resta de funcionaris de l’Estat i d’altres autonomies.

Esta situació es tradueix, segons Bravo, “en una desigualtat que els perjudica per dur a terme jornades laborals compatibles amb la plena conciliació familiar”. Pel que fa a reducció de les taxes de reposició de les vacants, Bravo ha remarcat que esta mesura “frenarà la necessària regeneració d’una administració pública”.

Una plantilla, la de funcionaris públics valencians, que “pateix d’elevades taxes d’envelliment”, ja que més del 60% del personal té cinquanta o més anys, i el 36% de la plantilla està en situació de precarietat laboral, “el que ens impediria impulsar polítiques públiques que necessita la ciutadania”, ha explicat.