Castelló exigirà que totes les zones verdes de més de 150 m2 incloguen sistemes de reg amb menys consum d’aigua

0
344

El nou Pla d’Ordenació Detallada de Castelló (POD), ara en fase d’exposició pública, arreplega en l’apartat d’ordenances que regularan l’activitat urbanística tot un seguit de actuacions per a optimitzar els recursos hídrics, mitigar els efectes del canvi climàtic i lluitar amb l’efecte illa de calor que pateixen les ciutats. Entre les mesures proposades destaca que les noves zones verdes, tant públiques com a privades i l’extensió de les quals siga superior a 150 m2, inclouran sistemes de reg que fomenten l’estalvi i l’eficiència en l’ús de l’aigua.

En concret, hauran de comptar amb programadors i sensors de pluja o d’humitat; aspersors de curt abast en les zones de prada i reg per degoteig en zones arbustives i en arbres, segons recull un dels panells exposats. El coordinador de l’àrea de Desenvolupament de la Ciutat i Sostenibilitat, Fernando Calduch, i la cap de planejament urbanístic, Consuelo Leal, han estat els encarregats de guiar aquesta primera sessió informativa per a acostar als districtes el procés d’exposició pública del POD, celebrada en el Patronat d’Esports i corresponent al Districte Est. Per part de l’equip de Govern han acudit a la reunió la vicealcaldessa de Castelló, Ali Brancal; el regidor d’Urbanisme, Rafa Simó; i el regidor Ignasi Garcia.

Altres propostes també incorporades a les ordenances municipals per a millorar l’eficiència hídrica de la ciutat es refereixen a la permeabilitat del sòl, un element clau per a no trencar el cicle natural de l’aigua i afavorir la renaturalització de l’espai urbà. Així, en zones enjardinades s’afavorirà la permeabilitat mitjançant la utilització d’embuatats o altres tecnologies amb la mateixa fi a fi d’afavorir la infiltració i evitar en la mesura que siga possible la compactació del sòl.

A més, en zones per als vianants i sòls rústics s’hauran d’evitar paviments impermeables que reduïsquen la capacitat d’infiltració natural en el terreny i la seua transpiració, com els asfàltics o de formigó continus, emprant preferentment rajoles separades o de junta oberta, sobre jaç de grava o arena, o terminacions amb grava o arena compactades, preferentment recuperant els tractaments tradicionals superficials.

El regidor d’Urbanisme, Rafa Simó, ha destacat que totes aquestes mesures “s’emmarquen dins dels objectius relacionats amb la sostenibilitat i la qualitat de vida que arreplega el nou planejament amb la finalitat de fer de Castelló una ciutat més amigable i atractiva per a viure”.

Quant a les principals característiques de l’ordenació urbanística en el Districte Aquest destaca la reserva de 13.561 metres quadrats de sòl dotacional per a conservatori de música i/o dansa en el solar situat enfront de la Ciutat de la Justícia, “de manera que garantim l’obtenció del sòl necessari per a desenvolupar un equipament cultural àmpliament reivindicat en la nostra ciutat”.

A més, ha afegit el regidor responsable d’Urbanisme, també destaquen els 116.388 metres quadrats per al futur parc d’Almalafa, situat entre el Palau de la Festa i el col•legi Blasco Ibáñez. Al costat d’aquesta nova zona verda s’obrirà un nou vial que connectarà en línia recta el carrer Fernando el Catòlic, a l’altura de la plaça Cometa Halley, amb l’avinguda Chatellerault, on s’habilitarà una nova rotonda enfront del Palau de la Festa. A més, també es reservarà com a sòl dotacional l’espai triangular que quedarà entre aquest nou vial, l’avinguda Chatellerault i Fernando el Catòlic.

El Pla d’Ordenació Detallada romandrà exposat al públic fins al pròxim 8 de novembre i pot consultar-se tant de manera presencial (edifici Quatre Cantons i Tinència d’Alcaldia del Grau) com on line a través de plageneralcastello.es. Demà dimarts, també a les 18:00 hores, se celebrarà la sessió informativa corresponent al Districte Nord en el polifuncional de Sant Agustín i Sant Marc.