La Diputació activa el dispositiu provincial d’emergències per a previndre els efectes de la gota freda

0
407

La Diputació de Castelló ha preparat el dispositiu provincial d’emergències per als pròxims dies sobre la base de les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia i l’activació de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències de la preemergència nivell roig per temporal de pluges en el nord de la província i taronja en la resta. Així, el Consorci Provincial de Bombers està preparat per a intervindre de forma immediata davant qualsevol incidència derivada d’aquesta situació.

El diputat provincial de Bombers, Luis Rubio, ha explicat que “per a intervindre davant qualsevol possible episodi de fortes precipitacions amb inundacions, el departament de Bombers de la Diputació té operatius els quatre parcs professionals situats a Benicarló, Orpesa, Nules i Sogorb i els cinc parcs de bombers voluntaris d’Onda, Llucena, Benassal, Morella i Atzeneta del Maestrat”.

Són un total de 26 camions autobombes donats suport per 52 equips d’acovardisca dividits en 10 electrobombas, 34 motobombas i 8 turbobombas. Entre les electrobombas es compta amb 2 bombes de buidatge d’aigua de gran cabal i 1 especial per a acovardisca de sòlids i fangs.

D’altra banda també es compta amb altres 15 camions autobomba corresponents a les Unitats de Bombers Forestals de la Generalitat assignades al Consorci de Castelló. No obstant això, el diputat ha posat l’accent que “tenim tot el dispositiu preparat i l’activació de recursos s’ampliarà conforme es necessite”.

I és que el Consorci Provincial de Bombers de Castelló (CPBC) disposa d’un ampli dispositiu en tota la província preparat per a ser activat de forma immediata en cas de ser necessari. L’activació de recursos es realitzarà gradualment sobre la base de les necessitats puntuals de cada moment i cada zona determinades per l’evolució de la situació.

Rubio ha posat en valor “la qualitat de tot el personal del Consorci, que garanteix la resposta més eficaç per a la seguretat dels ciutadans de la província, en aquest cas contra els efectes d’inundacions, i en qualsevol emergència que requerisca dels seus serveis”.

Equips especialitzats
Al costat de tot aquest dispositiu, el Consorci de Bombers té també activades la URM (Unitat de Rescat en Muntanya) i la URA ( Unitat de Rescat Aquàtic) amb efectius distribuïts en els 4 parcs de bombers professionals.
La URA (Unitat de Rescat Aquàtic) disposa d’un vehicle remolque dotat amb una embarcació pneumàtica de rescat i la resta de material necessari per a atendre qualsevol rescat en terra o mar.
A més en la Unitat de Rescat Aquàtic es compta amb:
– 2 embarcacions zodiac de rescat en baix calat
– 3 motos aquàtiques de rescat
– 5 pots de rescat en zones d’aigua estancada
– 3 embarcacions *semirrígidas *bimotor de 10 metres per a rescat marítim amb base en els ports de Benicarló, Oropesa i Borriana.
Estan també activades 3 unitats de voluntaris de Protecció Civil de Diputació de Castelló per a realitzar rutes preventives en tota la província, i estarà disponible la Unitat Logística de Protecció Civil per a actuar de forma immediata com a suport logístic al dispositiu de bombers. També estarà operativa la Unitat de Maquinària i Logística del *CPBC, amb 3 pales carregadores i una mixta.

Consells per a la població

Des del Consorci Provincial de Bombers de Castelló es vol insistir a la ciutadania en general perquè, de no ser estrictament necessari, s’evite circular per carretera. En cas de fer-ho, en cap concepte s’han de travessar zones inundades, ni llits de rius i barrancs encara que es crea poder fer-ho.
També és important evitar programar activitats a la muntanya especialment en zones pròximes a llits de rius i barrancs.
En l’habitatge és important revisar les canalitzacions i baixants d’aigua, així com assegurara que els desguassos de terrasses exteriors estan nets per a evitar acumulacions d’aigua

Nota: És important insistir que és necessari informar-se de les actualitzacions meteorològiques i activació de preemergències o emergències a través de Aemet i GVA112. En cas de situacions d’emergència telefonar al 112. Des del Centre Provincial de Coordinació del CPBC, es gestionarà ,en coordinació amb la AVSRE (Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències) i la resta d’administracions implicades, tot el dispositiu d’actuació del departament de Bombers de la Diputació de Castelló.