Detingut a Alacant el cap de centenars de ciberatracaments a bancs arreu del món

0
1032
Juan Ignacio Zoido compareix tras la detenció del cibercriminal

Agents de la Policia Nacional, en un operatiu coordinat per EUROPOL i la Fiscalia Especialitzada de Criminalitat Informàtica, han detingut a Denis K, de nacionalitat ucraïnesa. Ell era el “cervell” d’un grup de cibercriminals que prenia el control dels sistemes informàtics d’entitats bancàries de manera que podien buidar els caixers de forma remota, modificar comptes destinatàries en transferències d’alt valor o alterar els saldos de comptes controlats per ells.

Els beneficis obtinguts amb cada atac, que superaven el milió i mitjà de dòlars de mitjana, eren convertits immediatament en criptomonedes amb la finalitat de facilitar el seu moviment en una xarxa internacional de blanqueig de capitals.

Els atacs consistien en infectar els ordinadors d’empleats del banc amb un programari maliciós per escalar privilegis dins del sistema compromès i moure’s lateralment a altres dispositius de la xarxa interna bancària, fins que prenien el control de sistemes crítics del banc.

El ministre Zoido ha destacat la importància de l’operació policial per la transcendència internacional del cibercriminal detingut, que va aconseguir accedir, juntament amb altres tres col·laboradors que va conéixer a través de fòrums d’Internet, a pràcticament tots els bancs de Rússia i va arribar a realitzar extraccions en caixers de Madrid per un import de mig milió d’euros.